Fakta om rug
Rug er det mest fiberrike kornet med ca. 16 prosent kostfiber og inneholder også E-vitamin, magnesium og silisium. Rug gir en fyldigere smak til brødet.
Rug ble først dyrket i det vi i dag kjenner som Nederland, Baltikum og Russland for omtrent 2 500 år siden. Rug tåler tørke godt og passet derfor til den sandholdige jorden i disse områdene.
Finske innvandrere hadde med seg rug hit til landet på 1600-tallet. Nye redskaper gjorde etter hvert sitt til at dette også ble en vanlig kornsort i Norge mot slutten av 1800-tallet, før dyrkingen begynte å dabbe av utover 1900-tallet.
Rug gir en fyldigere smak til brødet.
Hevingen tar tid og deigen er tung å arbeide med. Fordi proteinene i rug har dårlig bakeevne, blir rugbrød tunge og kompakte. For å bedre bakeevnen må du blande litt hvetemel i rugdeigen, eller du kan bake med surdeig.
Rug er det mest fiberrike kornet med ca 16 prosent kostfiber og inneholder også E-vitamin, magnesium og silisium.