5 tips for å redusere brødsvinn
Vi nordmenn elsker ferskt brød, og spiser gjerne brød til flere måltider om dagen. Det gjør også brød til en av de matvarene vi kaster mest. I Bakehuset er vi opptatt av å bidra til en mer bærekraftig hverdag, og vi ønsker å legge til rette for at alle brødspisere kan kaste mindre brød. Her er 5 tips til hvordan du kan være med på å redusere brødsvinn.

1. Oppbevar brødet riktig
Et brød trenger luft for å holde seg, men ikke trekk. Aller helst bør brødet oppbevares i en brødboks. Alternativt kan det pakkes inn i et rent kjøkkenhåndkle eller i en papirpose på kjøkkenbenken. Papirposen er egnet til kortvarig oppbevaring for å beholde en sprø skorpe, men skal du oppbevare brødet i flere dager, blir det tørt. Dersom du bruker plastpose får brødet en seigere skorpe, og det kan raskere oppstå mugg. Et tips er å lage noen hull i plasten, sånn at det ikke blir helt tett.
-> Her er tipsene som hjelper deg å holde brødene ferske
Har du kjøpt mer brød enn du rekker å spise, kan du fryse ned det du ikke skal bruke med en gang. Skjær gjerne brødet i skiver før du legger det i fryseren, så kan du enkelt ta opp akkurat det du trenger.
2. Planlegg innkjøpene
Tenk gjennom hvor mye brød husstanden din spiser i løpet av en uke, og ikke kjøp mer enn du trenger. Hvis det ikke går så mye brød hjemme hos deg, kan du velge et brød fra serien «Våre minste» . Da får du oftere ferskt brød, og du slipper å risikere at mye brød blir kastet.
3. Gi nytt liv til gårdagens brød
Brød som har ligget noen dager er sjeldent like fristende som nystekt brød, men med et enkelt tips kan du gi tørt og gammelt brød et nytt liv. La vann fra kranen så vidt renne over brødet i noen sekunder slik at skorpen blir fuktig. Stek deretter brødet på 200 grader i 5-10 minutter, og vips, så har du saftig og godt brød igjen. Dette trikset fungerer best om du spiser brødet med en gang det har blitt varmet opp.
Brødristeren er også en kjapp og smart måte å piffe opp tørt brød. Ristet brød med smør og pålegg er nydelig, uansett om brødet er ferskt eller noen dager gammelt.
4. Bruk restene kreativt
Når brødet ikke er like ferskt og fristende lengre, kan du med noen grep gjøre det litt tørre brødet til nydelig tilbehør til middagen, eller til og med til desserten. La deg inspirere av disse oppskriftene:
- Hvitløksbrød med persille til lasagne og gryteretter
- Crunchy brødsticks som tilbehør til supper og salater
- Sprø panering til kylling og fisk
- Tilslørte bondepiker
5. Del med andre
Hvis du ikke rekker å spise opp alt brødet selv, så kan du dele med venner, naboer eller kollegaer. Mange setter pris på ferskt brød, og det kan spare både dem og deg for unødvendig matsvinn.
I tillegg til å dele brødet, kan du også dele denne artikkelen, sånn at enda flere kan la seg inspirere til å ta enkle grep i hverdagen for å redusere matsvinn.