Snitter til hverdags og fest
Fra økonomisk nødvendighet til festlig favoritt, har snitter funnet sin plass på koldtbordet og i hjertene til mange nordmenn. Oppdag hvordan du kan lage din egen vri på denne allsidige delikatessen til hverdags og fest!
Snitter er en urnorsk tradisjon som oppsto som en nødvendighet for å kunne bruke opp rester av kjøtt og fisk som var til overs etter andre måltider. For mange familier i Norge var dette derfor et økonomisk og praktisk valg for å unngå å kaste mat.
En snitt er en form for smørbrød som består av en skive brød toppet med pålegg og garnityr. Det som skiller snitter fra vanlige brødskiver, er at de er snittet diagonalt. Tradisjonelt blir snitter servert som en del av et koldtbord til spesielle anledninger som bryllup, konfirmasjon, juleselskaper og begravelser. Derfor er man ekstra raus med pålegg og topping, og fatet skal se ut som det er pyntet for selskap - gjerne med frisk salat, sitron, urter og paprika.
Snitter er også populære i andre nordiske land som Sverige, Danmark og Finland. I Danmark for eksempel kalles snitter for smørrebrød, og serveres stort sett på rugbrød eller annet grovt brød. Vanlig topping kan være leverpostei, sild og karbonade, med garnityr som gressløk, persille, agurk og rødbeter.
I motsetning til norske snitter er danske smørrebrød en vanlig lunsjrett, og svært populært på kaféer og restauranter. Smørrebrød kom til og med på andreplass i kåringen som Danmarks nasjonalrett. La oss løfte snitter også i Norge - til store og små anledninger - og gjøre snitter til en enda større del av det norske måltidet!
Topp med det du vil
Snitter kan varieres etter smak og behag. Lag deilige snitter med for eksempel Bakerens Utvalgte Kornbrød og Bakerens Utvalgte Havre- & surdeigsbrød. For mange er det vanligst å bruke loff, for eksempel Bakerens Utvalgte Gourmetloff eller Brioche toastbrød.
Det er ikke alltid så lett å vite hvor mange snitter du skal beregne per person, men som regel vil 3-5 snitter per person være nok. Men får du litt til overs er det ikke feil å spise en snitt eller to dagen derpå, heller!
En viktig del av snittene er smøret som bidrar til å holde på pålegget, og holder brødet saftig. Noen velger også sennep, remulade og sennep for ekstra smak. Pålegg og garnityr kan også varieres etter ønske og smak, men her er seks smakfulle tips:
1. -->Brioche toastbrød med brie
2. -->Gourmetloff med roastbiff og potetsalat
3. -->Røkt laks og eggerøre på Kornbrød
4. -->Havre-& Surdeigsbrød med skinke